Demo: Permainan Politik Bahaya UMNO

UMNO TERDESAK RAIH SOKONGAN UNDI KAUM MELAYU

Butterworth-

UMNO cuba menunjukkan permainan politik kotor dan tidak beradab dengan menyelar tindakan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng semasa merasmikan pembukaan jalan alternatif yang menghubungkan Jalan Bagan 29 ke Bagan Jermal baru-baru ini.

Akibat tindakan yang kurang sopan, lima orang ahli UMNO yang mengadakan demonstarsi jalanan tanpa permit telah berjaya diberkas oleh pihak Polis dan Pasukan Simpanan Persekutuan (FRU) yang bertugas.

Lima orang ahli UMNO yang ditangkap telah dibawa ke Balai Polis Butterworth dengan kawalan ketat pihak Polis untuk diambil keterangan.

Lim Guan Eng semasa sidang media berkata, Tindakan 80 ahli UMNO yang mengadakan demonstrasi jalanan tanpa permit cuba menyebarkan kata-kata pembohongan secara terang-terangan dengan mendakwa DAP berhasrat untuk membentuk negara Kristian dan melantik Perdana Menteri yang beragama Kristian.

“Ini merupakan permainan kotor UMNO yang terdesak untuk meraih sokongan undi dari kaum Melayu.

“Ramai pemimpin di kalangan komuniti agama Kristian turut melahirkan kekecewaan atas penipuan bersifat provokasi yang telah dimainkan oleh UMNO hanya semata-mata untuk meraih sokongan undi pada Pilihan Raya Umum (PRU) akan datang.

“Barisan Nasional (BN) dan UMNO harus bertanggungjawab sepenuhnya sekiranya berlaku perkara-perkara yang tidak dingini oleh komuniti Kristian di Malaysia berikutan kempen pembohongan dan benci yang dilakukan oleh Utusan Malaysia.

“DAP menyokong sepenuhnya Perlembagaan Persekutuan Malaysia yang telah menetapkan Islam sebagai agama rasmi di Malaysia. DAP menentang sekeras-kerasnya cubaan UMNO dan BN yang cuba membentuk negara teokratis yang berdasarkan mana-mana agama lain.

“Dalam perlembagaan parti DAP juga telah termakub bahawa Islam adalah agama rasmi di Malaysia.” Tegasnya.

Tambah beliau, sangat menyedihkan kerana UMNO sanggup menentang jalan alternatif percuma yang diberikan oleh Kerajaan Negeri Pulau Pinang tetapi tidak pula mengadakan demonstrasi menentang jalan yang dikenakan bayaran tol sebanyak RM0.50.

“BN buat jalan bertol untuk kutip duit daripada rakyat tanpa penyediakan jalan alternatif percuma lain. Pakatan Rakyat (PR) pula menyediakan jalan alternatif percuma tanpa pengutip duit daripada rakyat. Hal ini telah terbukti perbezaan yang amat ketara di antara BN dan PR.

“Kerajaan Negeri tidak mempunyai kuasa untuk menghapuskan tol di Sungai Nyiur kerana pembinaan struktur bangunan adalah dibawah kuasa Kerajaan Persekutuan.

“Sekiranya PR berjaya tawan putrajaya pada PRU akan datang, baru kita akan hapuskan tol Sungai Nyiur.

“BN dan UMNO mempunyai hak untuk membantah dan menentang tindakan Kerajaan Negeri Pulau Pinang dibawah pimpinan PR kerana telah membina jalan alternatif tanpa tol di Jalan Bagan dekat Butterworth. Ini terbukti terdapat perbezaan prinsip BN yang hanya suka mengutip duit rakyat.” Katanya.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: