Beras Percuma Setiap Bulan: Rosidi

BUKAN DAPATKAN POPULARITI!

Kepala Batas-

Timbalan Pesuruhjaya PAS Negeri Pulau Pinang, Rosidi Husein mengambil langkah kearah kesejahteraan rakyat dengan memberi beras secara percuma setiap bulan kepada 100 fakir miskin di DUN Penaga.

Tegas beliau, Dewan Undangan Negeri (DUN) Penaga merupakan DUN pertama di Pulau Pinang yang mengambil langkah ini selaras dengan tindakan yang telah dilaksanakan oleh Kerajaan Negeri Kelantan di bawah Pimpinan PAS.

“Bila saya tengok kerajaan Negeri Kelantan berjaya melakukan program tersebut, saya cuba mencari dana yang mencukupi untuk membantu golongan fakir miskin di DUN penaga dengan memberi beras secara percuma bagi meringankan beban mereka.

“Tindakan saya ini bukan untuk mendapatkan nama dan populariti sebaliknya mahu memenuhi tanggungjawab sebagai seorang pemimpin di sebuah kerajaan negeri yang mementingkan kebajikan rakyat.” Katanya semasa ucapan pelancaran di Dewan Kelompok Padi, Kampung Lahar Kepar, dekat Pulau Pinang.

Tambah beliau, langkah yang dilaksanakan ini sebenarnya mampu mengeratkan lagi hubungan silaturrahim antara barisan pimpinan Pakatan Rakyat (PR) dengan rakyat negeri Pulau Pinang, serta mengambil peluang untuk mendengar keluhan dan menyelesaikan segala masalah rakyat.

“Ini merupakan langkah pertama PAS di DUN ini untuk memberi beras secara percuma setiap bulan, mungkin akan ada beberapa nama yang tercicir dari pemerhatian Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Komuniti (JKKK).

“Oleh demikian, mereka yang terpilih mestilah betul-betul daripada golongan yang daif dan tidak berupaya bekerja menampung pendapatan keluarga.

“Untuk memastikan program ini berjaya dilaksanakan dengan betul, semua JKKK harus menjadi telinga dan mata kerajaan negeri untuk menghidu dan keluhan dan masalah rakyat, bukan sekadar hanya mendapatkan nama-nama yang tercicir sehaja sebab kerja-kerja kebajikan harus dibuat dengan bersungguh-sungguh.” Katanya.

Beliau menegaskan, program tersebut akan diselenggara oleh penyelaras DUN bersama JKKK seluruh kawasan Penaga untuk menimbulkan kesedaran kemasyarakatan yang selama ini bergantung kepada UMNO kini sudah hampir tengelam dan pupus oleh arus gelombang politik negara.

Turut hadir dalam menjayakan majlis ialah Penasihat Mutiara Infaq, Zulkifli Md Lazim, Pengerusi Syarikat Tunas Indah Niaga, Zaini Hasan, bekas pelumba motosikal negara, Yaser Said dan Bekas penyanyi utama kumpulan rock Gamma, Blank.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: