Pulau Pinang Bakal Jadi Bandar Metropolis: PM

KERAJAAN PUSAT TIDAK PINGGIR KERAJAAN NEGERI

Balik Pulau-

Perdana Menteri (PM), Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak berkata, Pulau Pinang terpilih sebagai sebuah bandar Metropolis ketiga yang bakal dibangunkan oleh Kerajaan Pusat selepas Lembah Klang dan Johor Bahru.

“Pembangunan Metropolis bukan sahaja dapat meningkatkan pelaburan di Pulau Pinang malah menunjukkan bahawa Kerajaan Pusat tidak pernah meminggirkan Kerajaan Negeri walaupun dibawah pimpinan Pakatan Rakyat (PR).

“Sebuah jawatankuasa yang dianggotai oleh Unit Pengurusan Prestasi dan Perlaksanaan (PEMANDU), Khazanah Nasional Berhad dan Badan Pelaksana Koridor Utara (NCIA) akan menyerahkan laporan lengkap kepada Majlis Tindakan Ekonomi Negara mengenai hasil kajian dan pemerhatian yang telah dijalankan.

“Pulau Pinang merupakan sebuah kawasan yang amat strategik dan memiliki keunikan yang boleh dijadikan habpemodenan yang penting bagi negara.” Katanya semasa sidang media di Kampung Permatang Pasir, dekat Balik Pulau.

Beliau turut mengambil kesempatan memberi sumbangan RM1000 kepada tiga keluarga yang menetap di Air Itam  sejak 40 tahun yang lalu. Sumbangan tersebut diberikan sendiri oleh PM semasa lawatan sehari beliau di Pulau Pinang, baru-baru ini.

Najib semasa lawatannya tidak melepaskan kesempatan untuk bertemu 258 pemilik gerai di astaka kawasan tersebut disamping mendengar masalah yang dihadapi dan menikmati hidangan nasi lemak dan air kopi digerai milik ah beng.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: