GLC Kedah Catat Keuntungan

PR BERJAYA BAIKI PRESTASI KEWANGAN

Alor Setar-

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Anak Bukit, Datuk Ir’ Amiruddin Hamzah berkata, kerajaan negeri dibawah pemerintahan Pakatan Rakyat (PR) telah berjaya memperbaiki prestasi kewangan beberapa syarikat berkaitan kerajaan (GLC) berbanding tahun-tahun yang lalu.

“Permodalan Kedah Berhad yang mengalami kerugian sebanyak RM555 ribu pada tahun 2008 telah berjaya mencatat keuntungan pada tahun 2009 sebanyak RM678,770 dan tahun 2010 sebanyak RM677,650.

“YIKED Holding Sdn Bhd (YHSB) yang juga sebuah syarikat berkaitan kerajaan yang dipengerusikan oleh YAB Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak turut mencatat keuntungan yang amat memberangsangkan bagi tahun 2008 hingga 2010.

“Pada tahun 2005, YHSB mengalami kerugian sebanyak RM238 ribu, manakala pada tahun 2006 YIKED mendapat keuntungan sebanyak RM392 ribu.

“Pada tahun 2007 pula, YIKED Holding Sdn Bhd mengalami kerugian yang amat teruk sebanyak RM57 ribu.” Katanya semasa Sidang Dewan Negeri Kedah yang ke-12 dekat Wisma Darul Aman.

Beliau yang juga Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri melahirkan rasa syukur kepada hadirat ilahi kerana kerajaan negeri dibawah pimpinan PR telah berjaya meningkatkan keuntungan syarikat GLC pada tahun 2008 hingga 2010, masing-masing RM679 ribu, RM270 ribu dan RM570 ribu.

“Faktor kita berjaya meningkatkan keuntungan ini adalah disebabkan beberapa langkah yang diambil oleh pengurusan baru untuk meletakkan dasar kepada GLC supaya menghadkan pemberian sumbangan maksimum sebanyak RM1000 sahaja untuk setiap pemohon sumbangan.

“Kerajaan negeri turut mengurangkan sumbangan dan tajaan kepada pihak yang tiada kaitan dengan syarikat GLC.

“Perkara ini akan menyebabkan berlakunya kos penjimatan dan penurunan yang besar terhadap perbelanjaan am dan pentadbiran.” Katanya.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: