Sistem Kehakiman Negara Tercemar?

SIKAP SEBENAR BN CUBA MENGELIRUKAN RAKYAT

Kulim-

Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar berkata, kenapa pemimpin UMNO dan Barisan Nasional (BN) yang terlibat dengan video lucah tidak didakwa, sebaliknya rakyat jelata yang mempunyai video yang tidak bermoral itu didakwa.

Tambah beliau lagi, menjelang pilihan raya negeri Sarawak pada 16 April ini, akan ada banyak lagi lakonan drama yang akan dipentaskan oleh pihak lawan.

“Isu yang terhangat dimainkan oleh pihak lawan ialah pelakon yang membawa watak dalam video lucah yang didakwa membabitkan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Pelik dan amat aneh, kenapa video yang tidak bermoral itu boleh dinyatakan sebagai tulen.

“Kenapa tiada tangkapan yang dibuat oleh pihak berkuasa terhadap pengedar video lucah yang didakwa tersebar ke internet dan menayangkannya secara terbuka.

“Inilah keadilan yang telah dicemari oleh kuasa penyelewengan dalam sistem pentadbiran dan kehakiman negara.” Katanya semasa ceramah isu semasa di Kampung Keladi, dekat Kulim baru-baru ini.

Beliau yang juga Naib Presiden PAS berkata, sepatutnya tangkapan dibuat keatas mereka yang terlibat dengan gejala rasuah dalam negara mestilah bersikap telus dan berintegiriti.

“Jangan hanya tangkapan dibuat ke atas ‘bilis-bilis’ kecil sahaja sedangkan ‘jerung-jerung’ yang besar dibiarkan bermaharaja lela.

“Yang kecil-kecil melibatkan rasuah sebanyak RM2000 seperti mana yang didakwa ke atas ADUN Lenggeng yang menjadi mangsa kepada percaturan UMNO dan BN. Manakala ‘jerung-jerung’ yang besar melibatkan skandal jutaan dan bilion ringgit dibiarkan bebas secara berleluasa.

“Tangkapan yang dibuat ke atas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Lenggeng, Mustafa Salim, hanyalah satu muslihat yang cuba dimainkan pihak lawan menjelang pilihan raya negeri Serawak yang akan datang tidak lama lagi.

“Inilah sikap sebenar BN yang cuba mengelirukan pemikiran rakyat. Menurut anggapan mereka, dengan pendakwaan terpilih itu rakyat akan percaya bahawa rasuah sedang dibanteras.

“Kenapa individu yang menghilangkan wang rakyat sebanyak RM50 billion tidak diambil sebarang tindakan oleh pihak berkuasa.

“Manakah tidaknya, yang terlibat dalam penyelewangan ini adalah kroni-kroni dan suku-sakat kepada kepimpinan UMNO dan BN.” Katanya.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: