PAS Berjaya Tadbir KEDAH Genap Tiga Tahun

Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak

“TADBIR KEDAH 3 TAHUN BUKAN 3 BULAN”

Alor Setar-

8 Mac merupakan tarikh keramat bagi Pakatan Rakyat (PR) dibawah pimpinan PAS kerana telah berjaya menakluki negeri Kedah genap tiga tahun pemerintahan setelah menanti lebih 53 tahun untuk menewaskan Barisan Nasional (BN).

Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak berkata, beliau amat bersyukur kerana selama tiga tahun pemerintahan PAS di negeri Kedah, tidak ada perkara yang dilaksanakan oleh Kerajaan Negeri telah membebankan rakyat.

“Walaupun masih terdapat beberapa perkara yang belum memuaskan hati saya, tetapi pelaksanaannya masih berjalan lancar. Contohnya seperti projek mega, loji penapisan minyak Hab Hidrokarbon Sungai Limau (SULIHH) yang dirancang masih belum menjadi kenyataan kerana projek terbabit mempunyai banyak halangan kerana kerajaan negeri bekerjasama dengan pihak luar.

“Tugas pertama yang saya buat setelah dilantik menjadi Menteri Besar kedah adalah menyelamatkan tanah rakyat yang dipenuhi sawah padi telah dikorbankan menjadi kawasan Industri penapisan minyak di Sungai Limau. Ini menjadi kenangan paling manis buat saya sebaik dilantik menjadi Menteri Besar Kedah pada 2008.

“Baru-baru ini pula saya telah berjaya menghantar seramai 835 pelajar Kedah untuk pulang melanjutkan pelajaran di Mesir yang dibiayai sepenuhnya oleh Kerajaan Negeri Kedah.”

Katanya semasa sidang media selepas merasmikan genap tiga tahun pemerintahan negeri Kedah di Kompleks PAS, Alor Setar. Tambah beliau lagi, sepanjang memegang jawatan sebagai Menteri Besar Kedah, hubungan beliau bersama pegawai kerajaan yang belainan parti politik sentiasa mendapat kerjasama baik.

“Walaupun parti politik yang memerintah kerajaan tetapi bukan bermaksud pegawai kerajaan bekerja dengan parti politik, tetapi bekerja dengan kerajaan. Silapnya UMNO dulu, mereka suruh orang kerja dibawah parti politik. Ini menunjukkan kedangkalan fahaman politik UMNO dalam kalangan pemimpin UMNO.

“Kita bebas membenarkan pegawai kerajaan memilih parti politik masing-masing, Cuma jangan sampai melanggar etika bekerja. Saya harap semua kakitangan bekerja secara profesional dan patuh kepada arahan saya agar memudahkan kerja di setiap jabatan.

“Tumpuan utama kita adalah untuk mencapai apa yang belum kita laksanakan. Kita tidak akan ubah apa-apa dasar tetapi kita akan membuat penambahbaikan terutama dalam agenda pembangunan dan pentadbiran.

“Hal utama kita akan tumpu ialah pembinaan kampus induk Kolej Universiti Insaniah (KUIN) di Kuala Ketil, program pertanian bawah Kedah Agro dan projek industri hiliran asas tani bawah Perbadanan Kemajuan Negeri Kedah (PKNK). Projek yang dijangka bermula julai ini membolehkan kita membeli hasil tani penduduk untuk diproses di pusat pengetinan hasil pertanian di Sungai Petani.

“Kedah juga bakal menjadi pengeluar nanas terbesar di Malaysia tahun ini apabila daerah Sungai Petani dan Kubang Pasu dibangunkan ladang nanas. Rakyat usahakan dan Kerajaan Negeri akan pasarkan, projek dibawah Perbadanan Menteri Besar (MBI). Hasilnya akan dapat dituai dalam tempoh 11 bulan akan datang.

“Kita juga dalam perancangan untuk membina lebih banyak rumah mampu milik dengan kerjasama PKNK. Saya harap penglibatan pihak swasta dalam projek-projek Kerajaan Negeri dapat memberikan manfaat dan kebaikan kepada semua rakyat.” Terangnya.

Beliau turut menjelaskan beberapa isu yang dimainkan oleh pihak pembangkang sepanjang tiga tahun lalu tidak menjejaskan prestasi beliau untuk menjalankan kewajipan sebagai Menteri Besar Kedah, biarpun ada pihak cuba mencalarkan imej PR termasuk membangkitkan isu banjir dan kenaikan tarif air.

Tambahnya lagi, biarpun UMNO melancarkan gelombang merah, PAS tidak perlu lancar apa-apa gelombang pun dan perkara itu tidak menggugat kedudukan PR.

“Dulu UMNO cabar saya hanya mampu tadbir Kedah hingga tiga bulan, tetapi sekarang dah masuk tiga tahun. Sekaran UMNO yang kucar kacir dan mereka masih tidak dapat menyusun barisan kepimpinan, malah krisis demi krisis melanda parti itu.

“Jadi gelombang merah bukan ancaman pada saya. Pihak lawan masih tidak dapat menembusi tembok pertahanan saya sebab semua masalah dapat diselesaikan dengan baik. Jadi saya tak rasa tergugat dengan program atau kempen UMNO.

“Sasaran politik kita pada tahun ini adalah untuk membuat persiapan berhadapan dengan Pilihan Raya Umum ke-13 selain mengemas kini jentera pilihan raya sedia ada.

“Usaha lain ialah meningkatkan kerjasama dalam PR untuk menangkis segala tuduhan BN yang tidak beretika seperti menggunakan media massa untuk kepentingan politik mereka. “Jika rakyat marah depa kata rakyat ganas, tapi bila depa marah tak apa pula.”Katanya.

Beliau menegaskan bahawa sehingga kini maklum balas rakyat terhadap PR dan Kerajaan Negeri dibawah pimpinan PAS amat memberangsangkan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: