Kedah Taja Tambang Balik Ke Mesir

BONUS RM500 KEPADA SETIAP PELAJAR

Alor Setar-

Seramai 916 pelajar Kedah yang ingin pulang melanjutkan pengajian di Mesir telah menerima imbuhan yang mengejutkan daripada Kerajaan Negeri Kedah.

Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak berkata, Kerajaan Negeri menanggung sepenuhnya kos pengangkutan dan kos penerbangan sebanyak RM2.5 juta kepada pelajar Kedah yang ingin pulang ke Mesir setelah mereka dibawa pulang ke tanah air dalam Ops Piramid.

“Kerajaan Negeri akan memberi bonus tambahan sebanyak RM500 kepada setiap pelajar sebagai duit poket bagi membantu mereka memulakan kehidupan baru setelah tiba di mesir nanti.

“Saya rasa hanya Kedah saja yang bagi duit tambang secara percuma termasuk duit poket kepada pelajar untuk balik ke Mesir.

“Ini membuktikan kita telah buat persiapan rapi untuk melaksanakan matlamat kerajaan negeri bagi mensejahterakan rakyat Kedah.

“Saya harap segala tohmahan yang mendakwa kononnya Kerajaan Negeri lepas tangan dan tidak prihatin dapat disingkirkan.” Katanya semasa perjumpaan bersama pelajar Kedah di Dewan Bandaraya Alor Setar, baru-baru ini.

Tambah beliau lagi, Kerajaan Negeri Kedah menaja penerbangan terus dari KLIA ke Mesir yang melibatkan tiga pesawat Egypt Air yang mampu membawa 220 penumpang pada satu masa.

“Penerbangan pertama dijadualkan akan berlepada pada 5 Mac dan penerbangan seterusnya akan dijadualkan berlepas sebelum 10 Mac ini.

“Kita mendapat tajaan daripada anak syarikat Kerajaan Negeri (GLC) iaitu Perbadanan Kemajuan Negeri Kedah (PKNK), Bina Darulaman Berhad (BDB), Kumpulan Ladang-ladang Perbadanan Kedah Sdn Bhd, Perbadanan Menteri Besar (MBI), Syarikat Air Darul Aman (SADA) dan Yayasan Islam Negeri Kedah (Yiked).”

“Semua pelajar yang terlibat diminta untuk berurusan dengan Yiked dan membawa bersama pasport sebagai bukti bahawa mereka dibawa pulang menerusi Ops Piramid.” Katanya.

Menurut beliau, semua pelajar yang sudah membeli tiket penerbangan pulang ke Mesir boleh berhubung dengan Yiked untuk tindakan lanjut. Manakala bagi pelajar kedah yang mendapat tajaan daripada Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dan Mara perlu merujuk kepada agensi berkenaan terlebih dahulu.

“Kerajaan negeri akan pertimbangkan untuk membantu pelajar tajaan JPA dibawah tanggungan Kerajaan Pusat dan Pelajar Mara jika mereka tidak mendapat tawaran tersebut.

“Kita akan pastikan semua pelajar Kedah dibawa pulang ke Mesir dengan keadaan selamat.

“Saya difahamkan pengajian mereka akan bermula pada bulan depan walaupun situasi penunjuk perasaan di Mesir masih belum selesai sepenuhnya.” Terangnya.

Beliau turut memberi peringatan kepada semua pelajar supaya mendaftar dengan Yiked atau pegawai kebajikan Kedah yang bertugas di Mesir bagi memudahkan Kerajaan Negeri mengambil tindakan sewajarnya apabila sesuatu perkara yang tidak diingini berlaku di sana.

Sehubungan itu, sebahagian pelajar dan ibu bapa yang ditemui pada perjumpaan tersebut turut melahirkan rasa syukur dan tekejut dengan kejutan yang diumumkan oleh Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak.

Jelas mereka, sumbangan yang diberikan oleh Kerajaan Negeri sekurang-kurangnya dapat meringankan beban kewangan keluarga kerana kos perjalanan pulang ke Mesir amat tinggi, tambahan pula sebahagian besar pengajian pelajar di sana dibiayai sendiri.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: