Kampung Melayu Tergadai Angkara UMNO BN?

Pulau Pinang-

Harapkan pagar, pagar makan padi. Ini lah pepatah yang dapat digambarkan atas tindakan UMNO dan Barisan Nasional (BN) yang menggadaikan kampung Melayu sebelum Pakatan Rakyat (PR) mengambil alih pemerintahan di Pulau Pinang.

Isu yang dimainkan oleh UMNO dan BN mengenai Kampung Binjai di Bayan Lepas, Kg. Jalan Pokok Asam di Jelutong, dan Tanjung Bungah adalah hanya untuk mengkaburkan pandangan rakyat bagi menggambarkan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng sebagai seorang yang anti-Melayu sebenarnya adalah angkara kerajaan BN dahulu dan komplot membolot kekayaan oleh UMNO.

Guan Eng berkata, beliau ingin dilihat sebagai anti-Melayu oleh BN dan UMNO dengan merobohkan rumah-rumah di kampung-kampung Melayu sedangkan syarikat-syarikat yang membangunkan projek hartanah di kawasan terbabit adalah berkaitan UMNO yang kononya memperjuangkan hak dan kepentingan orang Melayu di Pulau Pinang.

Beliau menganggap pemimpin-pemimpin UMNO sebagai ‘bermuka-muka’ bertopengkan sebagai hero tetapi sebenarnya adalah penyangak. Guan Eng semasa wawancara bersama media memberitahu, banyak kes-kes yang memperlihatkan usaha berterusan oleh media arus perdana untuk menyakinkan orang ramai bahawa beliau adalah seorang anti-Melayu.

“Antara kes yang klasik ialah usaha menutup 30 000 gerai haram di Pulau Pinang yang sebenarnya hanya melibatkan 18 peratus penjaja Melayu tetapi Media arus perdana dan kalangan pemimpin UMNO membuat demonstrasi dan kenyataan seolah-olah penjaja Melayu menjadi mangsa dan kononya saya adalah seorang yang anti-Melayu.” Katanya.

Sebelum ini, Datuk Seri Anwar Ibrahim selepas merasmikan pembukaan surau di Komtar, memuji tindakan kerajaan Negeri Pulau Pinang kerana menjaga keperluan penduduk beragama Islam di Pulau Pinang walaupun terpaksa berdepan dengan tuduhan yang mendakwa Guan Eng meminggirkan mereka.

Anwar menegaskan, bantuan kerajaan negeri untuk pendidikan dan kebajikan sosial orang Islam jauh lebih tinggi berbanding yang diberikan oleh BN semasa memerintah kerajaan negeri Pulau Pinang.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: