Sejarah Penting Membentuk Jati Diri Pelajar

Alor Setar-

Sejarah tempatan sangat penting dalam membentuk pelajar-pelajar agar mereka menjadi warganegara yang mempunyai jati diri yang tiggi dan berguna untuk masyarakat.

Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan, Kesenian dan Warisan serta Kebudayaan, YB. Dr. Hamdan Mohamed Khalib berkata ia secara tidak langsung mampu meningkatkan kemahiran melalui kajian dan menulis esei.

“Pelajar-pelajar juga amat diharapkan dapat membantu menulis esei dengan lebih kreatif lagi terutama yang berkaitan dengan tokoh dan asal-usul nama kampung di Negeri Kedah.” Katanya.

Beliau ditemui di perkarangan Muzium Negeri Kedah semasa majlis penyampaian hadiah pertandingan Menulis Esei Sejarah Tempatan Sekolah-sekolah Menengah Daerah Kota Setar baru-baru ini.

Pertandingan ini merupakan anjuran Biro Kebajikan dan Penerangan Persatuan Sejarah Malaysia Cawangan Kedah (PSMCK), Lembaga Muzium Negeri Kedah, dan Pejabat Pelajaran Daerah (PPD) Kota Setar.

Tegas beliau lagi, objektif pertandingan itu diadakan adalah untuk meningkatkan prestasi pelajar dalam sejarah di samping meningkatkan mutu  pencapaian akademik individu  dan sekolah.

Dr. Hamdan menegaskan lagi, secara umumnya pertandingan itu diadakan adalah untuk meningkatkan kefahaman pelajar-pelajar terhadap sejarah tempatan masing-masing. Ia juga berupaya menanam minat di kalangan pelajar terhadap sejarah tanah air khususnya sejarah di Negeri Kedah.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: