Kedah Tidak Sekat Kebebasan Suara Pelajar

Alor Setar, Kedah-

Kerajaan Negeri Kedah tidak akan menyekat kebebasan bersuara di kalangan pelajar sekiranya ia melalui saluran yang betul dan mengikut prosedur.

Demikian yang dinyatakan oleh Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak kepada media sebagai mengulas perhimpunan aman yang telah diadakan oleh pelajar Kolej Universiti Insaniah (KUIN), dekat Alor Setar baru-baru ini.

Jelas beliau, tindakan para pelajar KUIN membuat demonstrasi aman tersebut adalah hak mereka untuk menuntut supaya beberapa isu yang bersabit dengan mereka diberi perhatian dan membuat penambahbaikan segera.

“Sehingga ini belum ada mana-mana negeri pun dalam negara ini yang memberi peluang kepada pelajar-pelajar Institusi Pengajian Tinggi (IPT) untuk mengadakan demonstrasi dalam kampus seperti yang telah dilakukan oleh pelajar KUIN.

“Ini membuktikan sikap keterbukaan yang dilaksanakan oleh Kerajaan Negeri Kedah bagi mendengar luahan rasa pelajar.

“Dengan adanya demonstrasi tersebut, kita dapat lihat masalah yang selama ini membelenggu para pelajar.

“Ini suatu pengalaman yang baik kepada para pelajar untuk tampil berani menzahirkan padangan mereka supaya kerajaan negeri dapat membantu menangani masalah yang mereka hadapi.

“Perkara ini juga dapat membuktikan bahawa pelajar KUIN adalah bersikap pro-aktif”. Katanya.

Baru-baru ini, pelajar KUIN telah mengadakan bantahan secara aman untuk menuntut supaya masalah yang dihadapi mereka diberi perhatian dan diambil tindakan segera oleh kerajaan negeri.

Antara masalah yang mereka hadapi ialah meminta kemudahan pembelajaran yang lengkap, kenaikan yuran pengajian, perkhimatan pengangkutan yang tidak memuaskan dan beberapa masalah lain yang melibatkan mereka.

Kenaikan mendadak yang pelajar KUIN rasai ialah kenaikan yuran pengajian sebanyak RM100 per jam kredit berbanding dahulu hanya RM48 hingga RM50 per jam kredit.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: