Pengeluar ‘Dodol Mustaqim’ Sejak 1998

Kulim, Kedah –

Bak kata pepatah berakit-rakit ke hulu, berenang-renang ke tepian, bersakit-sakit dahulu, bersenang-senang kemudian. Inilah yang menjadi satu pegangan semangat kepada Roslin Sulaiman seorang pengusaha dodol yang telah berjaya mengembangkan produk dodol beliau dengan bermodalkan sebanyak RM20 ringgit sahaja.

Dengan modal sekecil itu, Roslin telah membeli bahan-bahan yang diperlukan bagi membuat dodol ketika masih belajar dari orang tuanya di Lorong Kubor, Butterworth, Seberang Perai.

Hasil dari kesabaran yang ada maka sedikit demi sedikit, beliau telah berjaya mendapat ilmu membuat dodol dari kedua orang tuanya.

Kini Roslin yang telah menjalankan perusahaan menghasilkan dodol sejak tahun 1998 lagi telah berjaya menempa nama dengan ‘Dodol Mustaqim’ produk asli beliau.

Beliau yang ditemui di Taman Mutiara, Mahang, Kulim berkata, pada peringkat permulaan tiada bantuan dari mana-mana pihak yang diterima.

“Semuanya adalah hasil dari wang simpanan yang ada.Berkat dari amalan berjimat cermat maka kini saya telah berjaya mempunyai sebuah kilang kecil dengan bantuan lima orang pekerja.

“Bukan mudah untuk melakukannya kerana ia memerlukan kesabaran.Saya terpaksa mencipta mesin membuat dodol dengan sendiri.Akhirnya setelah berjaya mencipta mesin ini pengeluaran saya bertambah apabila adanya permintaan dari pihak-pihak yang berminat.

“Kini saya sudah mempunyai empat buah mesin untuk membuat dodol yang direka oleh saya sendiri.”tambahnya lagi.

Menurut beliau lagi bagi satu kawah dodol yang dihasilkan ia mampu untuk mengeluarkan 58 kilo dodol yang dibungkus seberat 250 gram.Sebanyak 250 bungkus pula dapat dihasilkan dari satu kawah dodol yang dikacau.

Antara ramuan penting yang menjadi intipati kepada dodol yang dihasilkan ialah tepung pulut,gula merah, gula putih, santan dan kelapa.

Beliau juga tidak menghadapi masalah dari segi pemasaran kerana sudah mempunyai pembeli tetap yang akan mendapatkan bahan dari kilang beliau.

“Usaha juga telah dibuat untuk memasuki pasaraya besar namun begitu adalah sukar kerana tahap ketahanan bagi produk dodol ini hanya dapat bertahan selama satu bulan setengah sahaja.

“Selepas itu produk ini akan rosak.Oleh kerana itu maka saya sedang berusaha untuk mencari jalan untuk mengenal pasti cara bagi menghasilkan produk yang dapat tahan lama jika ia dipasarkan ke pasaraya.

“ujarnya lagi. Roslin dengan dibantu oleh isterinya Rashidah Md Desa,44, berkata selepas 5 tahun menjalankan perusahaan ini barulah mereka mendapat sokongan dari KEDA(Lembaga Kemajuan Kedah)yang berupakan mesin santan dan peti sejuk.

Namun begitu beliau melahirkan rasa syukur kerana dengan berkat kesabaran yang ada, maka ‘Dodol Mustaqim’ telah berjaya mendapat pasaran di sekitar kawasan utara.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: