Unit Veterina MPSP Berjaya Tembak Anjing Liar

Mak Mandin, Butterworth-

Seramai 7 orang anggota dari unit Veterina Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) telah terlibat dalam satu operasi membanteras aktiviti anjing liar disekitar kawasan perumahan Taman Sukaria, dekat Mak Mandin.

Md. Jamil, Pegawai Unit Veterina ketika ditemui di tempat kejadian berkata, mereka bertindak atas aduan orang ramai mengenai terdapatnya anjing-anjing liar di sekitar kawasan perumahan yang mengancam keselamatan penduduk.

“Daripada hasil laporan yang saya terima, terdapat bilangan anjing liar yang amat banyak dikawasan ini. Setibanya kami (Anggota Unit Veterina) di kawasan perumahan ini, didapati pemilik anjing liar ini cuba menyembunyikan anjing-anjing mereka disebuah gudang besar yang menjadi tempat memunggah barang untuk diagih kepada syarikat lain.

“Mereka turut tidak membenarkan kami menjalankan tugas untuk membuat pemeriksaan di dalam gudang terbabit bagi mengesahkan tiada anjing liar di kawasan ini.

“Hasil kerjasama anggota unit veterina dan penduduk perumahan, sebanyak dua ekor anjing liar yang sedang berkeliaran telah berjaya ditembak mati ditempat kejadian.

“Sering kali pihak kami menerima aduan daripada orang ramai mengenai anjing liar yang sering berkeliaran ini.

“Secara khususnya, membanteras aktiviti anjing liar ini sudah menjadi kewajipan kami untuk menjaga keselamatan penduduk kerana anjing liar ini mampu meragut nyawa serta mencederakan orang ramai.” Katanya.

Seorang penduduk yang enggan dikenali turut menjelaskan bahawa, anjing-anjing liar ini sering berkeliaran sekitar jam 10 pagi hingga satu petang, serta menjadi lebih agresif sekitar jam 5 petang hingga 8 malam.

Adakalanya anjing-anjing ini amat bising pada waktu tengah malam ketika semua orang tengah tidur.

“Sudah banyak kali anjing-anjing liar ini cuba mengejar penduduk yang sedang bejalan dan bersiar-siar di persekitaran kawasan perumahan pada waktu pagi dan petang.

“Sering kali juga, kanak-kanak turut menjadi mangsa keadaan anjing liar yang dikejar hingga terjatuh dari basikal yang ditunggang semasa pulang dari sekolah.

“Hal ini, membuatkan kanak-kanak ini cedera parah ditangan, kaki, muka dan seluruh anggota badan.

“Saya merayu agar pihak MPSP segera menangkap anjing-anjing liar ini habis-habisan kerana ia menjejaskan keselamatan penduduk.

Sudah banyak kali gudang ini diserbu atas aduan orang ramai, namun pemilik gudang ini tidak pernah serik.” Jelasnya.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: