Bahasa Kebangsaan Untuk Urusan Rasmi

Alor Setar-

Menteri Besar Kedah, YAB Ustaz Azizan Abdul Razak meminta pihak kementerian, Jabatan dan agensi kerajaan menggunakan Bahasa Kebangsaan dalam semua urusan dan majlis rasmi, sepanjang masa.

“Perkara ini selaras dengan Surat Pekeliling Am Bilangan 1 tahun 2006, iaitu langkah-langkah memperkasakan penggunaan Bahasa Kebangsaan dalam perkhidmatan awam.” Jelas beliau semasa merasmikan Bulan Kebangsaan Peringkat Negeri Kedah yang bertemakan Satu Bangsa, Satu Bahasa, dan Satuu Negara.

Beliau menyeru agar pihak berkuasa tempatan memastikan paparan dan peragaan seperti iklan, papan tanda, nama jalan, dan lain-lain mengutamakan penggunaan Bahasa Kebangsaan serta persekitaran yang memaparkan latar dan panorama yang bercitrakan Malaysia.

Katanya lagi, ia selaras dengan Undang-undang Kecil Iklan dan Garis Panduan Papan Iklan Premis Perniagaan seperti dalam Pekeliling Jabatan Kerajaan Tempatan bertarikh 11 Januari 2005.

Beliau juga meminta kementerian yang berkaitan memastikan semua syarikat berkaitan kerajaan, institusi perbankan, kewangan dan insurans menggunakan Bahasa Kebangsaan, selain bahasa inggeris dalam dokumen rasmi, papan tanda dan borang demi kepentingan masyarakat untuk mendapatkan perkhidmatan.

“Ini sebagai tanda dan bukti sokongan kita terhadap kempen ini.” katanya.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: